Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

V HOPI sa odmeňuje spravodlivo. Odmeňovanie je založené výhradne na schopnostiach a výkone

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Spoločnosť HOPI Slovensko, ako súčasť HOPI Logistics a HOPI Holding, sa stala partnerom konferencie Equal Pay Day. Zakladá si na dôvere a spätnej väzbe. Vytvára hodnotné produkty a partnerstvá. Je skvelé, že jedno mimoriadne dôležité partnerstvo vytvorila aj s Equal Pay Day. Pretože spoločne môžeme vytvárať zmysluplných hodnôt ešte viac.

S ambasádorkami konferencie Equal Pay Day Helenou Solárovou, Martinou SercelGabrielou Kahounovou zo spoločnosti HOPI sme sa pozhovárali o spravodlivom odmeňovaní, ale aj o generačnej spolupráci a podpore mladých talentov.

Komunikácia a dôvera sú najdôležitejšie 

 

Helena Solárová, pôsobí na pozícii HR špecialistu v logistike. Zastrešuje viacero firemných aktivít najmä v oblasti odmeňovania, kompenzácií a benefitov. Záleží jej na rovnosti príležitostí a spravodlivosti medzi ľuďmi vo všetkých oblastiach života bez ohľadu na pohlavie, vek, farbu pleti, vierovyznanie či sexuálnu orientáciu. Za veľmi dôležité v tejto oblasti považuje najmä šírenie osvety, preto sme jej položili pár otázok, ktoré sa týkajú tém druhého ročníka konferencie Equal Pay Day.

Diskriminácia v odmeňovaní na Slovensku je stále témou, o ktorej sa veľa hovorí. Týka sa nerovného odmeňovania mužov a žien, ktoré vyplýva z rôznych faktorov. Ako nerovnosť v odmeňovaní vnímate?

Bohužiaľ sa ešte aj v dnešnej dobe mnoho ľudí stretáva s nejakým typom diskriminácie, a často práve s nerovným odmeňovaním. Stále pretrvávajúce rodové stereotypy, nástup žien na materskú či rodičovskú dovolenku alebo aj typy povolaní, po ktorých siahajú muži a ženy, sú veľkými faktormi ovplyvňujúcimi odmenu, ktorú dostávame za svoju prácu. Sama som mamou a myslím, že hovorím za vcelku veľkú skupinu nás mám, ktoré by sme sa rady do práce vrátili už počas materskej, či rodičovskej dovolenky.

Návrat však býva spojený s prekážkami… 

A to hneď s niekoľkými. V prvom rade sú to chýbajúce čiastočné úväzky na trhu práce, ďalej chýbajúci pozvoľný nástup do práce, malá možnosť práce z domu alebo i strach zamestnávateľa, že mať malé deti, bude znamenať automaticky väčšie čerpanie OČR. A pritom sú to veľakrát neopodstatnené obavy. Všetko je to najmä o vzájomnej komunikácií a dôvere.

Viete uviesť pozitívny príklad, ako sa to dá aj bez zbytočných prekážok?

Ako pozitívny príklad môžem uviesť vlastnú skúsenosť. V HOPI som dostala skvelú možnosť postupne sa opäť začleniť do pracovných povinností. Úväzok mi bol navyšovaný postupne, podľa mojich možností. Doteraz pracujem na čiastočný úväzok a OČR som nečerpala ešte ani raz.

Konferencia Equal Pay Day poukazuje na nerovné odmeňovanie medzi pohlaviami. V čom vidíte základ pre rovnosť v odmeňovaní?

Základom rovného odmeňovania je spravodlivosť a transparentnosť. Kľúčová je podpora vedenia firmy, pretože ide o komplexnú problematiku týkajúcu sa každého zamestnanca.

Prečítajte si: Návrh zákona, ktorý implementuje smernicu Európskej únie do domácej legislatívy, bol na Slovensku pred pár dňami schválený

Ako by malo vyzerať Equal odmeňovanie v praxi?

Na začiatok je dôležité zmapovať si jednotlivé pozície a ujasniť si, za čo je pracovná pozícia zodpovedná a aká je jej „veľkosť“. Následne sa tvoria kategórie, respektíve skupiny podobných pozícií a porovnávajú sa medzi sebou interne, v ideálnom prípade aj s trhom.

Je náš trh na Equal Pay politiku vôbec pripravený? Máte konkrétne očakávania od smernice transparentnosti v odmeňovaní?

Verím, že Slovensko je na proces zavedenia rovného odmeňovania pripravené. Ide najmä o to, či oň majú firmy skutočný záujem, pretože „Kde je vôľa, tam je cesta“. A kde nie je vôľa, môže pomôcť práve smernica transparentnosti v odmeňovaní. Ak sa však chcete o politike rovného odmeňovania dozvedieť viac, príďte na konferenciu Equal Pay Day. Vo štvrtok 7. novembra je naplánovaný mentoringový deň, kde sa môžeme osobne pozhovárať aj na túto tému.

Jednou z tém konferencie je aj odliv talentov zo Slovenska. V našej krajine máme mnoho šikovných a vzdelaných ľudí v rôznych pracovných odvetviach, no experti aj talenty nám odchádzajú. Čo je potrebné zmeniť, robiť inak?

Všetci ľudia potrebujú predovšetkým rešpekt, dôveru a podporu pre svoj rast. Veľkou úlohou zamestnávateľov je poznať a rozvíjať talenty svojich zamestnancov. Vytvárať im dostatočný priestor na realizáciu a rozvoj. Veľmi dôležité je aj adekvátne ocenenie ich práce, a to nielen finančné. Zdravá firemná kultúra, podnetné prostredie a ocenenie musia byť samozrejmosťou pre každú spoločnosť.

Finančná gramotnosť sa týka všetkých

 

Martina Sercel, je asistentkou konateľa HOPI SK. Zo školského prostredia sa časom presunula do HR oblasti a počas materskej si vycibrila multitasking, ktorý teraz využíva pri každodennej práci. Zastrešuje agendu internej a externej komunikácie spoločnosti a rada sa angažuje v organizácii rôznych HR aktivít, čo ju priviedlo aj k ambasádorstvu na konferencii Equal Pay Day. Porozprávali sme sa o komunikáciami medzi generáciami, ale tiež o význame finančnej gramotnosti.

V súčasnosti sa na pracoviskách stretávajú aj 4 generácie. Je to tak aj v HOPI? A majú starší aj mladší rovnaké možnosti sa uplatniť?   

Na všetkých našich oddeleniach – naprieč celým HOPI majú zastúpenie rôzne generácie. Všetky vekové kategórie majú u nás rovnakú šancu na uplatnenie a môžu sa navzájom od seba učiť. Skúsenejší kolegovia odovzdávajú vzácne rady tým menej skúseným a naopak tí starší sa môžu začať pozerať na svet optikou tých mladších. 

Platilo to aj u vás? Učili ste sa od starších?

Často som bola v kolektívoch najmladšia a vždy som sa snažila doslova nasávať informácie a učiť sa od služobne skúsenejších kolegov – členov kolektívov. Po rokoch sa to, samozrejme, otočilo. V súčasnom kolektíve už nepatrím medzi najmladšie. No pri komunikácii s generačne mladšími kolegami sa pokúšam porozumieť ich pohľadu na svet, a tiež im rada poradím, v prípade, že o to prejavia záujem. My, skúsenejší, možno prinášame do práce viac „človečiny“ a „sedliackeho rozumu“ a mladšie generácie sa zase spoliehajú viac na techniku a AI. Ideálne je harmonické fungovanie všetkých týchto faktorov, o čo sa všetci spolu snažíme.

Prečítajte si: Eva Jahelka Filipp: Mnohí seniori sa pre mladých kolegov stávajú skvelými mentormi

Na konferencii Equal Pay Day budeme hovoriť aj o finančnej gramotnosti. Pre ktoré vekové skupiny je najdôležitejšie, aby peniazom rozumeli a dokázali s nimi správne hospodáriť?

Finančná gramotnosť sa týka všetkých, a to bez rozdielu. Žijeme v dobe hypoték, spotrebných úverov, leasingov, ale i exekúcií. Čím viac zamestnancov vo firme, tým viac životných príbehov. Ide o veľmi dôležitú tému, ktorej sa tiež v HOPI venujeme. Máme rozpracované viaceré koncepty edukácie. Veríme, že ich čoskoro predstavíme aj našim zamestnancom.

HOPI generácie nerozdeľuje

 

Gabriela Kahounová sa pohybuje v sektore logistiky a výroby už viac než 20 rokov. Má bohaté skúsenosti a znalosti v oblasti ľudských zdrojov, či už sa to týka HR stratégií, odmeňovania, náborov, životného cyklu zamestnancov alebo komunikácie, vyjednávania, vzdelávania a rozvoja. Je certifikovanou koučkou a mentorkou. Momentálne sa zameriava na ESG aktivity a pravidelne mentoruje účastníčky konferencie Equal Pay Day v Čechách. Opýtali sme sa na spravodlivé odmeňovanie a prácu seniorných zamestnancov v HOPI, ale aj na programy na podporu mladých ľudí.

Už sme to spomínali… Jednou z dôležitých tém konferencia Equal Pay Day je nerovnosť v odmeňovaní. Ako je to s rovnosťou v HOPI?

Všetky spoločnosti pod skupinou HOPI sa zameriavajú na spravodlivé odmeňovanie bez ohľadu na pohlavie, založené výhradne na schopnostiach a výkone. Tento rok pracuje HR oddelenie aj na projekte globálneho katalógu pracovných pozícií, na mapovaní pozícií, gradingu a celkovej mzdovej analýze.

Práca seniorných zamestnancov má nepochybne významný vplyv na mladšie generácie. Je to tak aj u vás? 

Skupina HOPI v prvom rade generácie nijako nerozdeľuje. Sme jeden tím a každý zamestnanec, či už mladší alebo starší, hrá v spoločnosti veľmi významnú rolu. Preto radi prepájame generácie pomocou spoločných projektov, mentoringu a vzájomného učenia. Mladšia generácia tak prináša nové nápady a staršia zas poskytuje skúsenosti.

Čoraz častejšie sa rieši problém odchodu mladých ľudí za hranice Slovenska. Máte vo vašej spoločnosti programy, ktoré by odlivu talentov mohli pomôcť?

Máme nastavené rôzne programy. Pre externých kandidátov takzvaný „Trainee program“. A v budúcom roku spúšťame pilotný program aj pre našich interných s názvom „Talent program“.

Equal Pay Day už onedlho – čaká vás výnimočný program

 

Konferencia Equal Pay Day sa koná v dňoch 7. až 9. novembra. Skloňovať sa na nej budú témy, ktoré v spoločnosti rezonujú a nemali by zostať nepovšimnuté. Užite si mentoringové dni aj samotnú konferenciu. Inšpiratívne stretnutia a skvelých spíkrov. Vyberte si, čo vás najviac zaujíma, ale hlavne, hovorte nahlas. Vstupenky si zakúpte ešte dnes.

Zdroj foto: www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články