Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

1. ročník ocenenia ŽENA V IT: Ocenené osobnosti sú už známe

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vyvrcholením 3. ročníka obľúbenej konferencie Slovak Women in Tech bolo ocenenie Žena v IT. Konferencia sa uskutočnila pod mottom Objav. Podpor. Spoznaj – ženský potenciál v IT a hlavnou témou bola umelá inteligencia, a otázka, čo ženám môže dať a vziať. O ocenenie Žena v IT sa zaslúžila organizácia Aj Ty v IT, ktorá v duchu myšlienky Meníme krajinu na lepšiu udelila ceny vo štvrtok, 10. októbra, na slávnostnom Galavečere v Divadle P. O. Hviezdoslava.

Prvý ročník ocenenia ŽENA V IT

Do 1. ročníka ocenenia Žena v IT prišlo celkovo 57 nominačných návrhov, z ktorých porota vybrala po troch finalistoch v kategóriách Žena v IT, IT Študentka roka a IT Spojenec roka. Päťčlennú porotu tvorili rešpektovaní odborníci Dita Formánková, Ivana Budinská, Peter Rusiňák, Martin Drobný a Petra Kotuliaková.

„Som veľmi vďačná za zloženie poroty. Každý jej člen priniesol iné skúsenosti. Diskusia teda nebola jednostranná, odrážala postrehy z viacerých sektorov. Najťažšie bolo rozhodovanie v kategórii Žena v IT. Prišli veľmi silné nominácie a je mi úprimne ľúto, že nemôžeme oceniť všetky kandidátky,“ prezradila Petra Kotuliaková, výkonná riaditeľka Aj Ty v IT.

Cieľom novej prestížnej ceny je prehlbovanie idey vstupu žien do IT a ich podpora v odvetví. Zároveň chce vyjadriť verejné uznanie a poďakovanie všetkým, ktorí tejto myšlienke na Slovensku pomáhajú.

„Slovensko má veľa skvelých žien, odborníčok v IT oblasti. Vnímali sme však, že ich verejnosť málo pozná, lebo nedostávajú väčší priestor na prezentáciu svojej práce, respektíve jej ocenenie. Rozhodli sme sa preto takýto priestor vytvoriť. Jednak aby sme ich pomohli zviditeľniť, zároveň však, aby sme motivovali ostatné ženy i dievčatá, ktoré sa rozhodujú o budúcnosti,” dodáva Petra Kotuliaková.

Ocenené osobnosti ŽENA V IT

V rámci 1. ročníka ocenenia Žena v IT boli odovzdané ceny v troch kategóriách.

Kategória Žena v IT spoznala svoju víťazku. Stala sa ňou Alena Kanabová, ktorá počas vyše 25-ročnej kariéry pracovala pre miestnych aj zahraničných klientov poradensko-technologickej firmy Accenture. V súčasnosti je zodpovedná za projekty z oblasti zdravotníctva a verejnej správy v rámci regionálneho technologického centra. Okrem toho je aktívna ambasádorka inklúzie a diverzity v pracovnom prostredí, s dôrazom na rast zastúpenia žien v IT sektore a na vedúcich pozíciách.

V kategórii IT Študentka roka zvíťazila Timea Klopčeková, študentka Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej, ktorej motto je „Žijem, dýcham, podnikám.“ Je členkou Nexterie, komunity mladých, ktorí sa zaujímajú o osobnostný rozvoj a spoločenské dianie. Spolu s kamarátmi založila startup Benly na tvorbu bezkontaktných vizitiek pre podnikateľov. Pracuje aj na projekte Ecolect na zber odpadu, ktorý získal ocenenie najlepšej študentskej firmy od Junior Achievement Slovensko. Krajinu s ním reprezentuje aj na európskej súťaži študentských firiem.

Víťazom kategórie IT Spojenec roka sa stal Štefan Šimík, dátový vedec so zameraním na oblasť financií a bankovníctva, ktorý má skúsenosti v oblasti analýzy dát, strojového učenia a vývoja softvéru, ale tiež hlboké znalosti bankovníctva, algoritmického obchodovania a finančných trhov. V súčasnosti pôsobí ako data science konzultant. Poskytuje služby business inteligence a machine learning pre banky a obchodné spoločnosti. Okrem toho je už sedem rokov aj obľúbeným lektorom vo vzdelávacích programoch Aj Ty v IT pre dospelé ženy.

Ocenenie Žena v IT: Alena Kanabová, Timea Klopčeková Štefan Šimík

Prečítajte si: Petra Kotuliaková: Ocenenie Žena v IT je vyjadrením nášho uznania za prácu, ktorú majú ženy za sebou, a ktorej sa denne venujú

Konferencia SLOVAK WOMEN IN TECH

Slávnostný Galavečer, na ktorom po prvý raz odovzdali ocenenie Žena v IT, bol vyvrcholením obľúbenej konferencie Slovak Women in Tech (SWiT). Pod spoločným názvom Ženy na ceste umelej inteligencie tento rok predstavila bohatý program: zahraničné rečníčky, masterclass, inšpiratívne vystúpenia Sloveniek úspešných doma i v zahraničí, priestor, v ktorom sa ženy mohli stretnúť s potenciálnymi zamestnávateľmi aj odborné workshopy a networking.

Nové ocenenie Žena v IT podporili osobnou účasťou na odovzdávaní aj španielska veľvyslankyňa na Slovensku Lorea Arribalzaga Ceballos a britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker. Obaja sú významnými zástancami rodovej rovnosti a silnejšieho zastúpenia žien v líderských pozíciách, a to najmä v oblastiach, kde stále dominujú muži. Nigel Baker napríklad vyhlásil projekt Ženské líderky v digitálnej dobe, ktorý dáva priestor ženám na zviditeľnenie sa, ako aj podporu mladým talentom.

Ocenenie Žena v IT sa odovzdávalo v predvečer International Day of the Girls with the theme: Girls’ vision for the futureMedzinárodného dňa dievčat, s témou: Dievčenská vízia budúcnosti.

Nominácie na druhý ročník sú spustené

Prvé ocenenia Žena v IT boli odovzdané. Nominácie do druhého ročníka môžete posielať do 30. apríla 2025 cez hlasovací formulár. V druhom ročníku sa bude ocenenie odovzdávať v štyroch kategóriách. Kategórie sú Žena v IT, IT študentka roka, IT Spojenec roka – jednotlivec/jednotlivkyňa a IT Spojenec – organizácia. Ocenenia budú udelené počas konferencie Slovak Women in Tech 2025.

Organizácia Aj Ty v IT

Popri konferencii Slovak Women in Tech a ocenení Žena v IT ponúka Aj Ty v IT ženám a dievčatám možnosť absolvovať verejné kurzy. Ale tiež workshopy na školách a pravidelné vzdelávacie kurzy, o ktorých sa dozviete viac na webe organizácie.

Zdroj foto: AJ TY V IT / Martina Mlčúchová

Tlačovú správu spracovala: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články