Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Equal Pay Day konferencia je výnimočná aj vďaka ľuďom, ktorí majú rovnaké hodnoty

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Projekt Equal Pay Day nie je jednorazovým podujatím. Nie je ani eventom s nálepkou pokus – omyl. Témy rovnosti otvárajú Akčné ženy vo svojich magazínoch neúnavne už niekoľko rokov. Ale to stále nestačí. A vedia to aj ambasádori a ambasádorky, ktorí vyznávajú rovnaké hodnoty.

Témy druhého ročníka konferencie Equal Pay Day prinášajú pohľad na vekovú diskrimináciu, ale aj na prepojenie generácií a vzájomné pochopenie. Snažia sa nájsť odpovede na otázky, prečo zo Slovenska odchádzajú mladé talenty a experti. Nastavujú výzvy pre seniorných ľudí, ktorých skúsenosti nestarnú, len sa znásobujú.

Ambasádorka konferencie Equal Pay Day, Ladislava Molnárová, Amrop expertka pre projekty diverzity, rovnosti, inklúzie a spolupatričnosti nám odpovedala na pár otázok, ktoré sa tém konferencie priamo týkajú.

„Hurá do reverzného mentoringu, generácia ZALPHA nám skoro päťdesiatnikom vie toho veľa odovzdať.“

Ako vnímate medzigeneračné tímy? Je dôležité vytvárať most medzi generáciami?

Vytváranie mostov medzi generáciami je nevyhnutné pre dlhodobý rozvoj organizácií. Mladšia generácia prináša inovatívne myslenie a technologické zručnosti, zatiaľ čo staršia generácia ponúka cenné skúsenosti a hlboké porozumenie procesov.

Napriek tak dôležitej súhre predsa len vznikajú medzi staršou a mladšou generáciou aj konfliktné situácie. Prečo?

Konflikty často vznikajú z rozdielov v komunikačných štýloch a prístupe k práci. Mladí preferujú flexibilitu a rýchle rozhodnutia, zatiaľ čo starší dávajú prednosť stabilite a dôkladnejšiemu plánovaniu.

Prečítajte si: Konferencia Equal Pay Day 2024 podporuje ženy, pomenúva problém nerovnosti a citlivo vníma vekovú diskrimináciu

Ako možno formu generačnej spolupráce zlepšiť?

Lepšia spolupráca môže fungovať cez vzájomné vzdelávanie, mentoring a otvorenú komunikáciu, kde sú rešpektované potreby všetkých štyroch generácií dnes prítomných na pracovnom trhu. Gen Alpha ešte len príde, pripravme sa na ňu. (Smiech)

Ako môžu generácie spolupracovať na spoločnom úspechu?

Dnes svetom a pracovným trhom rezonujú AI, automatizácia, digitálna transformácia, nižšia lojalita zamestnancov, zvýšená starostlivosť o zamestnancov. Ale aj zodpovedné podnikanie, ESG, zmena firemnej kultúry, nový systém práce, nové aspekty pre pracovné prostredie. Trh je saturovaný. Lokálny trh je vlastne globálny, rastie cena práce, biznis modely celých odvetví sa menia a okrem toho nastupuje generácia Z a Alfa. Preto spojme sily rôznych generácií a učme sa spolupracovať efektívnejšie.

V akom smere môžu byť seniori pre mladých vzorom?

Práca seniorov môže byť pre mladú generáciu veľmi inšpiratívna, pretože mladí môžu ťažiť z ich skúseností a pracovnej etiky a morálky. Seniori prinášajú stabilitu a znalosti, ktoré môžu zlepšiť kvalitu práce tímov.

Prečítajte si: Je vek dôvodom pre diskrimináciu?

V pracovnej sfére je veková diskriminácia stále prítomná. Je tento problém riešiteľný?

Veková diskriminácia bohužiaľ pretrváva a často sa stáva, že seniori sú vnímaní ako „prekvalifikovaní“. Tento problém môžeme riešiť tým, že seniorov budeme aktívne zapájať do mentorstva a do procesov, ktoré si vyžadujú hlbokú odbornú znalosť. Ja pracujem s C-suit pozíciami, teda s TOP manažmentom, správnymi radami a predstavenstvami, či už sú to banky, telco firmy, maloobchod, energetika… Teda lídri a líderky, s ktorými spolupracujem, majú stále rok narodenia okolo 1968. (Smiech)

Zo Slovenska odchádza mnoho talentov z rôznych oblastí. Ako si doma udržať expertov? Je jednou z ciest duálne vzdelávanie?

Udržať talenty na Slovensku si vyžaduje systematické zlepšovanie pracovných podmienok a aj systémové zmeny vo vzdelávaní, lepšiu flexibilitu a príležitosti na osobný aj profesijný rozvoj. Duálne vzdelávanie je určite jednou z ciest, ako mladých ľudí lepšie pripraviť na reálny pracovný svet. Teória spojená s praxou je neoceniteľná, pretože firmám umožňuje vytvárať si talent už počas štúdia a mladým ľuďom to dáva zmysel. Vidia priame prepojenie medzi vzdelávaním a možnosťami kariérneho rastu. Práve prepájanie sveta práce a zamestnávateľov a akademického prostredia, a teda žiakov a pedagógov, sa nám najlepšie darí v Aliancii pre mladých (Alliance for YOUth), ktorá tento rok slávi desaťročie svojej globálnej existencie.

Ako by malo vyzerať vzdelávanie mladých?

Vzdelávanie má byť praktické a využiteľné, s dôrazom na zručnosti potrebné pre 21. storočie. Mnohé oblasti – predmety sa na školách nevyučujú a sú veľmi potrebné a využiteľné pre profesijnú budúcnosť mladých. Je toho veľa, čo na slovenských školách nenaučia a mali by. No veľkým problémom je aj nedostatok kvalitných a angažovaných pedagógov. Preto sú odchody pedagógov do dôchodku, preddôchodkový vek, (ne)atraktivita tejto profesie pre mladých rozhodne aktuálne témy na riešenie v našej spoločnosti.

Equal Pay Day konferencia začína už o pár týždňov. Chýba vám vstupenka, zakúpte si ju ešte dnes. V dňoch 7. až 9. novembra váš čaká výnimočný trojdňový program.  

Zdroj titulná foto: Pexels_Vlada Karpovich

Zdroj foto: www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

 

Aktuality

Súvisiace články