Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Eva Jahelka Filipp: Mnohí seniori sa pre mladých kolegov stávajú skvelými mentormi

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Druhý ročník konferencie Equal Pay Day je predo dvermi. A to je dobre, pretože o témach, ktoré prináša, je potrebné hovoriť nahlas. Veď nie nadarmo sa hovorí, že komunikácia je dôležitá a rôzne uhly pohľadov tiež.

Ako vníma generačné odovzdávanie skúseností, vplyv seniórnych ľudí na mladšie generácie, ale aj ovládanie finančnej gramotnosti ambasádorka Equal Pay Day Eva Jahelka Filipp, COO Wealth Effect Management?

Most medzi generáciami

 

Ako vnímate vytváranie mostov medzi generáciami?

Vytváranie mostov medzi generáciami je nesmierne dôležité. Mladšia a staršia generácia môžu spoločne čerpať z rôznych skúseností a vedomostí. Výsledkom je tak komplexnejší pohľad na danú situáciu, čím sa vieme vyhnúť jednostranným riešeniam.

Akým spôsobom dokážu spojiť sily pre dobrú vec mladšia a staršia generácia?

Mladší prinášajú čerstvé nápady, inovatívne myslenie, flexibilitu a technologickú zručnosť. Starší majú dlhoročné bohaté skúsenosti, hlboké porozumenie procesov či životných situácií a majú väčší nadhľad. V neposlednom rade, interakcia s ľuďmi rôzneho veku podporuje empatiu a porozumenie pre odlišné potreby a hodnoty.

Práve kombináciu staršej a mladšej generácie vnímam ako ideálny stav, z ktorého benefitujú všetky strany.

Ak ste postrehli vo svojom okolí nejaké pracovné generačné konflikty, čoho sa najčastejšie týkali?  

Konflikty medzi generáciami sa často týkajú rozdielnych pracovných štýlov, komunikácie a prístupu k technológiám. Mladší ľudia zvyknú byť flexibilnejší a otvorenejší voči zmene, zatiaľ čo starší sa držia osvedčených postupov, čo niekedy vedie k napätiu. Mladšia generácia hľadá v práci zmysel, staršia kladie dôraz na lojalitu a hierarchiu. Konfliktné situácie môžu nastať aj v oblasti komunikačného štýlu. Mladšia generácia preferuje digitálnu komunikáciu a rýchle odpovede. Staršia osobné rozhovory a detailné vysvetlenia.

Prečítajte si: Smernica o transparentnosti v odmeňovaní môže zmeniť platovú nerovnosť medzi mužmi a ženami

Už ste to spomínali… Generačná spolupráca je veľmi dôležitá. Ako by mohla v našej spoločnosti fungovať lepšie?

Spolupráca by mohla fungovať lepšie, ak by boli obe strany ochotné sa učiť jedna od druhej a pristupovať k celej situácii s otvorenou mysľou. Dôležitá je aj otvorená komunikácia, tréning v oblasti medzigeneračných rozdielov a vytváranie priestorov, kde by sa mohli jednotlivé generácie navzájom spoznať a porozumieť si.

Zdroj foto: Pexels_cottonbro studio

Veková diskriminácia má viacero podôb

 

Má práca seniórnych ľudí na mladú generáciu pozitívny vplyv?

Určite áno, pretože ich skúsenosti môžu byť inšpirujúce a poučné. Seniori často prinášajú do pracovného prostredia stabilitu a systematickosť, čo mladí ľudia môžu využiť na svoj rozvoj. Mladšia generácia sa môže učiť od starších kolegov, ako zvládať zložité situácie, komunikovať s ľuďmi alebo budovať vzťahy. Mnohí seniori sa stávajú pre mladých kolegov skvelými mentormi. Zdieľajú svoje know-how, poskytujú rady a podporujú ich profesionálny a neraz aj osobnostný rast. 

V čom najzreteľnejšie vnímate ťažkosti mladých ľudí pri získavaní pracovných pozícií v súvislosti so seniormi?

V niektorých prípadoch môže prítomnosť seniorov v pracovnom prostredí vytvárať konkurenciu o pracovné pozície, najmä v obdobiach hospodárskej recesie. Mladší kolegovia môžu mať voči seniorom určité predsudky, napríklad, že sú zastaraní, pomalí alebo neochotní sa učiť nové veci. Ak organizácie uprednostňujú skúsených zamestnancov, obmedzuje to možnosti pre mladých ľudí, ktorí by chceli získať pracovné skúsenosti, ale nedostávajú priestor a príležitosť.

Ale aj seniori môžu pociťovať vekovú diskrimináciu…

Určite, pretože každá minca má dve strany. Veková diskriminácia stále existuje a niektorí seniori môžu mať pocit, že ich schopnosti sú podceňované len kvôli ich veku. Niektorí zamestnávatelia môžu uprednostňovať mladších kandidátov, aj keď sú seniori rovnako kvalifikovaní, prípadne sú im ponúkané menej atraktívne pozície. Stáva sa aj to, že je na seniorov vyvíjaný tlak, aby odišli do dôchodku skôr, ako by si priali a uvoľnili tak miesto mladším.

Môže byť prekážkou k dobrej pracovnej pozícii seniórnych ľudí aj prekvalifikovanie?

To je ďalšia výzva, ktorej je potrebné čeliť. Najmä vtedy, keď majú seniori veľa skúseností. Na určité pozície až „príliš veľa“. Niektorí zamestnávatelia sa obávajú, že priveľmi skúsený kandidát bude nespokojný, rýchlo opustí spoločnosť alebo bude mať privysoké očakávania v rôznych oblastiach, vrátane tej platovej, a to si neraz nemôžu dovoliť.

Zdroj foto: Pexels_Pixabay

Peniazom je potrebné rozumieť

 

Čím je pre vás finančná gramotnosť?

Finančná gramotnosť je pre mňa základnou zručnosťou, ktorú by mal ovládať každý. Finančná gramotnosť pre mňa znamená schopnosť rozumieť peniazom, vedieť s nimi správne hospodáriť a dosiahnuť svoje finančné ciele. Je to komplexný pojem, ktorý zahŕňa všetko od rozpočtovania a sporenia až po investovanie a plánovanie dôchodku. Je dôležité, aby už aj deti boli vzdelávané v tejto oblasti, pretože čím skôr sa naučia základy, tým lepšie budú pripravené na finančné výzvy v dospelosti. Vštepovanie základov finančnej gramotnosti deťom je rovnako dôležité ako učenie čítania a písania. Deti by mali chápať koncepty ako šetrenie, investovanie či zodpovedné míňanie peňazí.

Prečítajte si: EQUAL PAY DAY už čoskoro: Do začiatku konferencie zostáva len pár týždňov!

Mali by špeciálnu pozornosť financiám venovať aj seniori?

Áno. Aj seniori by mali venovať pozornosť svojím financiám a zabezpečiť si dôstojný život v dôchodku. Investovanie môže byť jedným zo spôsobov, ako si zabezpečiť dodatočný príjem a zvýšiť hodnotu svojich úspor. Avšak, je dôležité, aby si seniori vybrali investície, ktoré zodpovedajú ich rizikovému profilu a finančným cieľom. Netreba však zabúdať na to, že jednotlivé generácie vyrastali v rôznych obdobiach, sú formované inými životnými skúsenosťami, ekonomickými podmienkami, technologickým pokrokom a hodnotami. Aj preto pristupujú k investíciám rôzne.

 

Finančná gramotnosť generácií

 

Finančná gramotnosť je kľúčom k úspešnému životu v každom veku. Od detí po seniorov, všetci by sme sa mali snažiť zlepšovať svoje finančné znalosti a zručnosti, aby sme prežili život podľa svojich predstáv.

Baby Boomers (narodení medzi 1946-1964)

  1. Konzervatívny prístup: Často uprednostňujú bezpečné a stabilné investície, ako sú dlhopisy, dividendové akcie a nehnuteľnosti.
  2. Dlhodobé plánovanie: Zameriavajú sa na dôchodkové úspory a vytváranie stabilného portfólia na zabezpečenie pohodlného dôchodku.
  3. Osobná správa investícií: Preferujú osobné konzultácie s finančnými poradcami a tradičné bankové produkty.
  4. Nižšia technologická adopcia: Menej využívajú online a digitálne platformy na investovanie, hoci sa to postupne mení.

Generácia X (narodení medzi 1965-1980)

  1. Vyvážený prístup: Kombinujú konzervatívne a rizikovejšie investície, často zvažujú diverzifikáciu portfólia medzi akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti a podielové fondy.
  2. Finančná nezávislosť: Hľadajú finančnú nezávislosť a plánujú dôchodok, ale sú tiež zaťažení nákladmi na vzdelanie detí a starostlivosť o starších rodičov.
  3. Technologická otvorenosť: Využívajú digitálne platformy na správu investícií a sledujú online finančné nástroje, no stále sa spoliehajú aj na tradičných finančných poradcov.
  4. Väčší záujem o finančné vzdelanie: Často investujú čas do zvyšovania ich finančného vzdelania.

Mileniáli (narodení medzi 1981-1996)

  1. Rizikový prístup: Sú ochotní viac riskovať a investujú do akcií, ETF, kryptomien a startupov.
  2. Dlhodobé a etické investície: Uprednostňujú investície s dlhodobým potenciálom rastu a zohľadňujú etické a udržateľné investície.
  3. Technologická adopcia: Silno využívajú digitálne platformy, mobilné aplikácie a robo-poradcov na správu svojich investícií.
  4. Dlh na vzdelanie: Čelia vysokým dlhom za vzdelanie, čo ovplyvňuje ich schopnosť investovať.

Generácia Z (narodení po roku 1997)

  1. Digitálni investori: Vyrastali s technológiou a internetom, takže sú veľmi zdatní v používaní aplikácií a online platforiem na investovanie.
  2. Krátkodobé aj dlhodobé investície: Kombinujú krátkodobé investičné stratégie, ako je obchodovanie s akciami a kryptomenami, s dlhodobými cieľmi.
  3. Spoločenská zodpovednosť: Silný záujem o investície do spoločensky zodpovedných a ekologických projektov.
  4. Finančné vzdelanie: Čerpajú informácie z online zdrojov, sociálnych médií a komunít, čo im umožňuje rýchlo sa vzdelávať a prispôsobiť sa trhom.

Equal Pay Day konferencia sa blíži a s ňou aj, ale nielen, témy ageizmu a finančnej gramotnosti všetkých generácií. Poďte do toho s nami. V dňoch 7. až 9. novembra budeme hovoriť NAHLAS. Zakúpte si vstupenky ešte dnes.

Zdroj foto: Eva Jahelka Filipp

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články