Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Equal Pay Day spája: Ambasádorky konferencie vnímajú nerovnosť aj diskrimináciu

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inkluzívne pracovné prostredie, v ktorom sa budú cítiť zamestnanci a zamestnankyne rešpektovaní a spravodlivo odmenení, nemusí byť len snom. Snaha o dosiahnutie rovnosti v odmeňovaní medzi mužmi a ženami však potrebuje podporu. Myšlienku Equal Pay, ktorá vynakladá snahu na odstránenie rozdielov v odmeňovaní, preto šíri nielen iniciatíva a konferencia, ale stoja za ňou aj ambasádori a ambasádorky. Sú z rôznych sektorov, no rozdiely vnímajú podobne a veľmi citlivo.  

Konferencia Equal Pay Day

 

Druhý ročník Equal Pay Day Slovensko prichádza s témou nerovnosti v odmeňovaní mužov a žien na Slovensku, ale diskutovať budeme aj o Smernici Európskej únie o transparentnosti v odmeňovaní. Neobídeme dôležitosť medzigeneračnej spolupráce a vekovej diskriminácie na pracovnom trhu. Pokúsime sa nájsť riešenie na udržanie talentov na Slovensku, vysvetlíme dôležitosť finančnej gramotnosti v každom veku a poskytneme praktické rady ako na Equal odmeňovanie v praxi.

Ambasádorky podporujú Equal Pay Day

 

Jana Peschlová, Managing partner, PESCHLOVA PODHORSKA advokátska kancelária

 

Prečo ste sa rozhodli byť aj po druhýkrát ambasádorkou Equal Pay Day konferencie?

Ambásadorkou aj druhého ročníka iniciatívy Equal Pay Day som sa rozhodla stať preto, lebo otázka nerovného odmeňovania medzi mužmi a ženami je mimoriadne aktuálna a závažná. Štatistiky naznačujú, že rozdiel v priemerných platoch dosahuje viac ako 18,4 %, čo je alarmujúce číslo. Napriek tomu, že slovenské, európske a medzinárodné právne predpisy už dlhodobo garantujú právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty, realita ukazuje, že to nestačí. Preto považujem za nevyhnutné o tomto probléme hovoriť otvorene a podporovať iniciatívy, ktoré prispievajú k jeho riešeniu.

Ktorá z tém tohtoročnej konferencie je vám najbližšia, a prečo? 

Najbližšia je mi téma diskriminácie v odmeňovaní na Slovensku, konkrétne nerovné odmeňovanie mužov a žien. Vo svojej advokátskej praxi sa venujem aj riešeniu diskriminačných sporov na pracovisku a v súčasnosti sa zameriavam najmä na transpozíciu európskej smernice o transparentnosti v odmeňovaní. Vnímam ju ako významný krok, ktorý môže prispieť k znižovaniu platových rozdielov v budúcnosti. Táto smernica zabezpečí, že budú mať zamestnanci prístup k širšiemu spektru informácií a dôkazov na presadzovanie svojich práv. Zároveň motivuje zamestnávateľov k revízii už existujúcich alebo zavádzaniu nových objektívnych a transparentných odmeňovacích štruktúr, čo môže byť odrazovým mostíkom k väčšej rovnosti v spoločnosti.

 

Smernica zabezpečí, že budú mať zamestnanci prístup k širšiemu spektru informácií a dôkazov na presadzovanie svojich práv.

Prečítajte si: Advokátka Jana Peschlová: Strach z podnikania pomôže prelomiť vedomosť a podpora

Alexandra Bitušíková, sociálna antropologička a etnologička

 

Prijali ste ponuku, stať sa ambasádorkou druhého ročníka Equal Pay Day konferencie. Aký je hlavný dôvod?

Ďakujem za príležitosť stať sa ambasádorkou Equal Pay Day 2024. Túto rolu som prijala, pretože viem o pretrvávajúcom probléme nerovného odmeňovania žien a mužov za rovnakú alebo podobnú prácu na Slovensku, aj keď to nie je len problém Slovenska. Je veľmi dôležité neustále poukazovať na tento problém, ktorý má rôzne kontexty.

Ako výskumníčka, ktorá sa otázkou rodovej rovnosti dlhodobo zaoberá, som si vedomá, že problém nerovného odmeňovania súvisí s viacerými faktormi:

  1. segregácia pracovných pozícií (ženy pracujú často v menej platených odvetviach, ako napríklad zdravotníctvo, starostlivosť, vzdelávanie alebo administratíva, zatiaľ čo muži častejšie pracujú v odvetviach s vyššími mzdami, ako je technológia či finančný sektor)
  2. rodičovská rola a kariérne prestávky (ženy častejšie prerušujú kariéru kvôli starostlivosti o deti alebo rodinu – tieto prestávky môžu znížiť ich profesionálny rozvoj a možnosti na povýšenie, čo vedie k nižším príjmom v porovnaní s mužmi)
  3. pretrvávajúca diskriminácia na základe pohlavia (kde sú ženy platené menej napriek tomu, že vykonávajú rovnakú prácu ako ich mužskí kolegovia)
  4. podceňovanie žien pri rokovaniach o plate (výskumy ukazujú, že ženy majú tendenciu menej často vyjednávať o výške svojho platu v porovnaní s mužmi)
  5. nedostatok žien vo vedúcich pozíciách (ženy sú menej zastúpené na vedúcich pozíciách, ktoré sú obvykle lepšie platené, čo prispieva k celkovému rozdielu v odmeňovaní)
Ktorá z tém konferencie druhého ročníka vo vás najviac rezonuje? 

Aj keď je ťažké vybrať z tém konferencie jednu, prikláňam sa ako vysokoškolská učiteľka k téme odchodu mladých ľudí a talentov zo Slovenska, čo považujem za absolútnu katastrofu pre ďalší vývoj slovenskej spoločnosti.

Odchod mladých mimo našej krajiny nie je problémom „slabších“ vysokých škôl na Slovensku, ale:

  1. silného marketingu a lepších finančných podmienok českých univerzít
  2. negatívneho politického prostredia a sociokultúrnej atmosféry na Slovensku, čo mladých doslova vyháňa z krajiny

Odchod mladých ľudí a talentov zo Slovenska považujem za absolútnu katastrofu pre ďalší vývoj slovenskej spoločnosti.

Prečítajte si: Etnologička Alexandra Bitušíková: V slovenských grantových agentúrach je výskum, ktorý sa vŕta v rodových rozdieloch, neveľmi podporovaný

Andrijana Adámek, zakladateľka APELYON

 

Čo vás presvedčilo, aby ste sa stali ambasádorkou druhého ročníka Equal Pay Day konferencie?

Rozhodnutie stať sa ambasádorkou druhého ročníka Equal Pay Day konferencie pramení z hlbokej viery v rovnosť a spravodlivosť na pracovisku. V APELYON veríme, že každý jednotlivec by mal mať rovnaké príležitosti a byť spravodlivo odmeňovaný za svoju prácu. Táto konferencia je kľúčovým krokom k zvýšeniu povedomia a podpore rovnosti platov, čo je však možné iba v prípade, že bude jasné rozdelenie práv a zodpovedností. Iba tak je možné zabezpečiť podmienky pre vyplácanie rovnakej pláce za rovnakú prácu.

Sú vám témy konferencie blízke? Ktorá najviac a z akého dôvodu?

Už dlhšie sa riadim heslom „Keď sú dôležité veci zrejmé, múdry vie byť každý“. Som presvedčená, že k mnohým nedostatkom, na ktoré poukazujú prieskumy v oblasti rovnosti odmeňovania, podmienok pre rovnaké odmeňovanie alebo mostu medzi generáciami, dochádza v dôsledku kontextu a nedostatočnej objektivizácie podmienok práce.

V APELYON sa venujeme práve procesom na úrovni riadenia firemných interakcií a nastavovania systému fungovania vo firme. Na základe mnohých skúseností vidíme, že má veľa firiem zastarané organizačné štruktúry, v ktorých môže mať jeden človek aj viacero rolí. To, že je preťažený, spozorujeme až vtedy, keď dá dotyčný výpoveď a jeho robota sa rozdelí na troch kolegov, pričom pri tejto príležitosti sa prvýkrát zistí, čo všetko ten človek robil.

Či ide o ženu, muža, starého, mladého alebo kohokoľvek iného, pokiaľ je jasné, čo má spraviť, kedy je práca hotová, komu ju má odovzdať a na čo tá práca v konečnom dôsledku slúži, verím, že debata o úspešnosti by vedela byť oveľa údernejšia a vecnejšia. Ak chýbajú objektívne dáta o práci, uchyľujeme sa k neobjektívnym kritériám na plácu.

Práca na definovaní toku práce a rozdelení zodpovedností nám takisto dáva priestor uvažovať nad rolami a osobami. V tomto bode múdri zamestnávatelia dokážu cielene obsadiť ľudí do rolí, v ktorých ich potenciál kvitne naplno. Vnímam, že toto je veľmi dôležitý bod na efektívne zapojenie rôznych úrovní profesionálnej seniority.

Verím, že to, čo v APELYON robíme, pomôže, aby bol nastavený systém na fungovanie, ktorý umožní zamestnávateľom preniesť sa cez stereotypy a sústrediť sa na to, čo je dôležité.

Konferencia je kľúčovým krokom k zvýšeniu povedomia a podpore rovnosti platov, čo je však možné iba v prípade, že bude jasné rozdelenie práv a zodpovedností.

Zakúpte si vstupenku na Equal Pay Day konferenciu, ktorá sa bude konať v dňoch 7.-9. novembra v Bratislave. Výnimočný trojdňový program ponúka mentoring so skvelými mentorkami a mentormi, inšpiratívne príbehy, prieskumy, dôležité témy, jedinečných spíkrov a spíkerky, diskusie, ale aj super tipy a rady.  

Zdroj foto: equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články