Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Festival Jeden svet prináša kvalitu pre všetkých bez rozdielu rodu, rasy, veku, sociálneho statusu a zdravotnej spôsobilosti

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Medzinárodný filmový festival Jeden svet je vlajkovou loďou neziskovej organizácie Človek v ohrození. Je najväčším a najstarším dokumentárnym podujatím na Slovensku, s ambíciou priniesť svetovú kvalitu v dokumentárnom filme. Už 25. ročník festivalu Jeden svet sa uskutoční v dňoch 18. až 27. októbra v Bratislave a ponúka to najlepšie zo svetovej dokumentárnej kinematografie, ale aj nové české a slovenské filmy.

Nepodľahnem nenávisti

 

Palestínsky lekár Izzad-Dín Abúléš je muž s nezvyčajne veľkým srdcom, ktorý prišiel o svoj domov a izraelská armáda mu zabila tri dcéry. V dokumentárnom filme Nepodľahnem nenávisti ho sledujeme na jeho neľahkej ceste k odpusteniu a zmiereniu. Na ceste, ktorá vedie z utečeneckého tábora Džabálijá v Gaze cez Torontskú univerzitu až po izraelský Najvyšší súd.

Jeden svet, Nepodľahnem nenávisti

„Hlavný predstaviteľ filmu je viacnásobný nominant Nobelovej ceny za mier. Šírením svojho príbehu sa pokúša odovzdať ľudstvu správu, ktorú považujeme za nesmierne dôležité práve teraz zdôrazniť aj v našej spoločnosti. Množstvo bežných tém je dnes spolitizovaných a kladie medzi ľudí, často členov jednej rodiny, susedov či blízkych priateľov, neprekonateľné múry. Aj konflikt na Blízkom východe je téma, ktorá vzbudzuje protichodné a vášnivé reakcie. My však týmto filmom chceme pripomenúť, že vojna a konflikty majú kruté dopady na životy konkrétnych ľudí a že je dôležité v tom druhom vidieť v prvom rade človeka – s jeho ľudským príbehom a dôstojnosťou – aj keď ide o niekoho z iného názorového spektra, národnej alebo etnickej príslušnosti, vierovyznania alebo sexuálnej orientácie či identity,“ vysvetľuje Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá festival organizuje.

Dokument Nepodľahnem nenávisti vybrali organizátori festivalu Jeden svet ako otvárací film podujatia, ktorý bude po prvýkrát prístupný pre všetkých. Tento rok sa totiž na slávnostné otvorenie festivalu môže prísť pozrieť aj verejnosť, vrátane ľudí s poruchami zraku či sluchu.

Prečítajte si: Dokumentaristka Diana Fabiánová: V nevere je ukrytá celá škála emócií

Osem filmov zabojuje o priazeň poroty

 

Ako sa majú rodičia predčasne narodených detí, ktoré sa narodili v takzvanej „šedej zóne“? Prečo si mladý muž lieči svoje rany prehĺtaním a chrlením ohňa? A čo pre nás znamená krása a ako sa s tým môže vyrovnať mladá žena, ak ju kyselina hodená do tváre pripraví o vlastnú identitu? Aj na tieto otázky bude už onedlho odpovedať medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2024, ktorý prinesie okrem svetovej tvorby aj desať slovenských a českých noviniek. Osem z nich bude aj súčasťou súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva.

Súťažné filmy:

  1. Pokiaľ žijem (Roman Ďuriš, 2024) 
  2. Pozor, padá SNG! (Jana Durajová, Lena Kušnieriková, 2023) 
  3. Pochcánek (Jan Hušek, 2023) 
  4. Byt či nebyť(Jaroslav Beran, 2024) 
  5. Šedá zóna (Daniela Meressa Rusnoková, 2024)
  6. Moja nová tvár (Jarmila Štuková, 2023) 
  7. Martin Pollack: Pohľad do priepasti (Jaroslav Vojtek, 2024) 
  8. Otázka budúcnosti (Maroš Brázda, 2024) 

Dni zmeny

 

Umenie, ako ukazuje mnoho výskumov, má schopnosť slúžiť nielen ako estetický zážitok, ale aj ako silný nástroj pre spoločenské zmeny. Podujatie Dni zmeny, ktoré je už tretí rok súčasťou Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet prináša profesionálom z oblasti filmového umenia a tento rok po prvý raz aj z ostatných umeleckých oblastí inšpirácie, podnety, kontakty a metodológiu na to, aby sa mohli stať aktívnou súčasťou požadovaných pozitívnych spoločenských zmien. Podujatie Dni zmeny má tri časti: dve dôležité diskusie a inovatívny trojdňový workshop.

Prvou je každoročná panelová diskusia o inkluzívnej kultúre, organizovaná v spolupráci s Katedrou Translatológie UKF v Nitre. Vo štvrtom ročníku našej diskusie venovanej prístupnosti a inklúzii sa zameriame na prostredie divadiel a kín.

Súčasťou Dní zmeny bude tento rok po prvý raz aj panelová diskusia Asociácie slovenského dokumentárneho filmu. Je povinnosťou dokumentaristov a dokumentaristiek zachytávať nielen ducha doby, ale tiež aktuálne politické dianie? Mali by v extrémne pohnutých časoch dokázať zložiť kameru a brániť ideály? Kde vidia svoje miesto dnes, tu a teraz? Na tieto otázky budeme hľadať odpovede v panelovej diskusii s názvom Ako štrajkujú dokumentaristi a dokumentaristky?

Jeden svet, Dni zmeny

Workshop Dni zmeny je inkubátorom pre  projekty, kde tvorcovia pracujú na kampaniach umeleckých diel, ktoré majú potenciál meniť verejný diskurz, správanie ľudí, ovplyvniť politické a sociálne štruktúry či budovať komunity.

Z množstva prihlásených projektov naprieč umeleckými formami a témami bolo vybraných 5 projektov, ktoré si na workshope Dni zmeny vytvoria kampane za zmenu pripravené na zrealizovanie, tak aby boli podporené ich základné posolstvá. Medzi vybranými projektmi je projekt dokumentárneho filmu Zvieratá východu od Andreja Kolenčíka a Anny Ďurišíkovej, ktorý sa zameriava na zvyšovanie povedomia o zvieracích azylových centrách. Ďalším vybraným projektom je zvolenský Komunitný festival Ľudskosť, ktorý podporuje vytváranie komunít prostredníctvom umenia. Medzi projektmi, ktoré sa zúčastnia podujatia Dni zmeny patrí aj zvukový dokument Ako počúvať fontány režisérky Evy Sajanovej, ktorý cez tému fontán vo verejnom priestore prináša témy klimatickej krízy ako aj deštrukcie kultúry. Projekt ukrajinsko – lotyšsko – slovenského dokumentárneho filmu Oceľová rotaproducentky Kataríny Krnáčovej prináša tému vnímania traumatickej skúsenosti ľudí, ktorí sa zapojili do vojny. Výber projektov uzatvára dokumentárny film producenta Mateja Sotníka Svet stien, ktorý sa odohráva v prostredí extrémnych sociálnych rozdielov a stupňujúcej sa klimatickej krízy, aby evokoval a predostrel blízku budúcnosť.

Umenie je kľúčovým prostriedkom na budovanie povedomia o dôležitých témach ako sú ľudské práva, rovnosť či klimatická zmena.

Festival sa uzavrie Prezidentkou

 

Filmový festival Jeden svet bude tento rok trvať až 11 dní. Začne sa v piatok 18. októbra a skončí sa v nedeľu 27. októbra slovenskou premiérou nového celovečerného dokumentárneho filmu Mareka Šulíka Prezidentkaktorý zachytáva pôsobenie Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky.

Jeden svet, Prezidentka

Aké dilemy riešila prezidentka so svojím tímom a aký vplyv mal výkon funkcie na jej osobný život? To všetko budete môcť sledovať vo filme, ktorý dokumentuje prezidentkin mandát.

„Film Prezidentka dorazí na Jeden svet len dva dni po svojej svetovej premiére, ktorou slávnostne otvorí náš spriatelený MFDF v Jihlave v susednom Česku. Podobne, ako otvorenie festivalu, aj lúčenie sa s jeho 25. ročníkom prebehne v duchu posolstva humanizmu. Ide o veľmi osobný portrét našej bývalej pani prezidentky, ktorá štyri roky po sebe prebrala záštitu nad naším festivalom a dodnes pre nás reprezentuje ideály humanizmu a demokracie,“ objasňuje riaditeľka Jedného sveta Eva Križková.

Prečítajte si: Milan Zvada: Práve ženy vedia inakosti pochopiť. S určitým útlakom sa stretávajú roky pri rodovej nerovnosti a tradičných rolách

Radosť nám pomôže viac, ako nenávisť

 

Hlavnou témou špeciálnej festivalovej sekcie Fokus, ktorá sa každý rok mení, bude tento rok radosť, konkrétne Queer Joy. „Prostredníctvom silného, vizuálne aj geograficky pestrého programu chceme ukázať, že LGBTI+ ľudia nie sú problém, ako ich často vykresľujú politici, ktorí ich zneužívajú na podnecovanie nenávisti v spoločnosti. Naopak, svojimi rozmanitými talentami a výraznými osobnosťami prinášajú do života spoločnosti často radosť, ktorá by nám všetkým pomohla jednoznačne viac, ako nenávisť,“ vysvetľuje tému sekcie Eva Križková.

Zdroj titulná foto: Pexels_Porapak Apichodilok

Tlačovú správu spracovala: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články