Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Ivana Heretik Vačoková: Keby sa ľudia dokázali zbaviť svojich predsudkov, fungovalo by sa nám v spoločnosti oveľa lepšie

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Equal Pay Day konferencia je za dverami. A nie náhodou sa uskutoční práve v období, kedy deň rovného odmeňovania nadobúda ešte silnejší význam.

Equal Pay Day je symbolický deň, ktorý upozorňuje na skutočnosť, že budú ženy posledné dva mesiace v roku pracovať zadarmo. Nerovnosť v odmeňovaní žien a mužov na rovnakých pozíciách je totiž v súčasnosti na úrovni 18,4 %. O tom, či na tomto fakte niečo zmení smernica o transparentnosti v odmeňovaní, či sú mosty medzi generáciami potrebné a ako veľmi je dôležitá finančná gramotnosť, sme sa porozprávali s Ivanou Heretik Vačokovou.

Ambasádorka Equal Pay Day konferencie Ivana Heretik Vačoková je generálnou riaditeľkou personálnej agentúry Talent Solutions. Je špecialistkou v oblasti riadenia ľudských zdrojov, projektového a procesného manažmentu a riadenia podnikov. A práve HR špecializácia je minimálne jeden z dôvodov, prečo sú jej témy už druhého ročníka konferencie Equal Pay Day tak blízke.

Smernica a transparentnosť

 

Cieľom Smernice Európskej únie o transparentnosti odmeňovania je posilniť uplatňovanie zásady rovnakej odmeny za rovnakú prácu alebo prácu podobnej hodnoty medzi mužmi a ženami. Čo od nej očakávate?

Od smernice očakávam väčšiu transparentnosť odmeňovania, nakoľko firmy budú musieť mať jasne nastavené kritériá pre stanovenie miezd bez ohľadu na pohlavie a rýchlejšie odstránenie súčasného rozdielu. A to nielen ženy vs. muži, ale napríklad aj medziregionálne.

Je dôležité, aby začali zamestnávatelia venovať smernici viac pozornosti?

Určite by sa mali zamestnávatelia začať smernicou zaoberať čím skôr, keďže sa jedná o komplexný proces spojený s administratívou, nastavením nového systému a v niektorých prípadoch aj s nemalými finančnými nákladmi.

Čo bude v súvislosti so smernicou najdiskutovanejšou témou?

Najviac diskutovaná časť bude určite právo zamestnancov na informácie, keďže Slováci sú skôr naučení na systém, v ktorom je zakázané – neslušné zdieľať výšku svojej mzdy a po implementácii to bude v podstate presne naopak.

Prečítajte si: Smernica o transparentnosti v odmeňovaní môže zmeniť platovú nerovnosť medzi mužmi a ženami

Generačná spolupráca

 

Prečo je medzigeneračná spolupráca na pracovisku dôležitá? Mali by sa vytvárať mosty medzi generáciami?

Mosty medzi generáciami je nevyhnutné vytvárať z dôvodu vývoja demografie. Dnes sa totiž stretávajú 4 generácie na jednom pracovisku. A práve vďaka ich prítomnosti sa tvorí diverzita, ktorá nám rozširuje perspektívy a zvyšuje kreativitu. A to je naozaj skvelé prostredie pre inovácie. Samozrejme netreba opomenúť ani odovzdávanie vedomostí z jednej generácie na druhú. Tu by som však rada vyzdvihla, že obojsmerne.

Máte nejaké negatívne skúsenosti v rámci komunikácie a pracovných postupov na pracoviskách s viacgeneračnými tímami?

Ja som mala asi šťastie, ale vždy som zažila len tie pozitívne príklady. Konflikty som nezaregistrovala. Skôr predsudky. Tých máme na Slovensku veľmi veľa. Tými najčastejšími sú pri generačných rozdieloch napríklad, že sa mladým nechce robiť alebo že starší ľudia nevedia pracovať s technológiami. Keby sa ľudia dokázali zbaviť svojich predsudkov a dali by radšej na kompetencie či vlastnú skúsenosť, a tvorilo by sa viac príležitostí – priestoru na stretávanie sa medzi generáciami, verím, že by sa nám v spoločnosti fungovalo oveľa lepšie.

Prečítajte si: Skvelé témy a jedinečný mentoring: Prijmite pozvanie na konferenciu Equal Pay Day

Finančná gramotnosť je nevyhnutnosť

 

Čím je pre vás finančná gramotnosť?

Je pre mňa jednou z dôležitých schopností, ktorá mi umožňuje efektívne narábať s mojimi financiami a plánovať svoju budúcnosť.

Je dôležité, aby už aj deti vedeli ako hospodáriť s peniazmi?

Podľa mňa je to v dnešnej dobe možno ešte dôležitejšie než v minulosti. Mnohé deti vyrastajú v blahobyte, preto sa musia naučiť ich hodnotu. A vďaka vzdelávaniu o finančnej gramotnosti si už od malička budujú zdravé návyky do budúcna a učia sa aj zodpovednosti.

A čo seniori? Mali by venovať pozornosť investíciám a zabezpečeniu lepšieho života v dôchodku?

Je jedno, či sa jedná o seniora, mediora alebo juniora. Dobrá finančná gramotnosť môže zvýšiť a zlepšiť finančnú situáciu každého jednotlivca.

Dôležité témy konferencie a mentoringu si nenechajte ujsť

 

Druhý ročník konferencie Equal Pay Day sa uskutoční v dňoch 7. až 9. novembra v Bratislave. V zaujímavej diskusii na tému Ako na Equal odmeňovanie v praxi získate praktické rady a triky spravodlivého odmeňovania v zabehnutej spoločnosti. Na pódiu sa o svoje cenné skúsenosti podelí aj Ivana Heretik Vačoková. Jedinečných tém, spíkrov aj mentorov však bude ešte oveľa viac. Zakúpte si vstupenku na konferenciu včas a pripravte sa na bohatý trojdňový program.

Zdroj foto: www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

 

Aktuality

Súvisiace články