Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Róbert Záchej: Pre Siemens predstavuje rôznorodosť názorov a postojov obrovskú príležitosť rozvíjať sa

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Myšlienka Equal Pay Day konferencie sa napĺňa aj vďaka partnerským spoločnostiam, ale aj ambasádorom a ambasádorkám, ktorí spolu s organizátormi šíria povedomie o nerovnom odmeňovaní, o ageizme, a tiež o nutnosti, vytvárať prieniky medzi generáciami. Jedným z partnerov diskusie na konferencii Equal Pay Day je aj Siemens, popredná technologická spoločnosť so zameraním na priemysel, infraštruktúru, mobilitu a zdravotníctvo.

Róberta Zácheja, P&O Business Partner v Siemens, a zároveň ambasádora Equal Pay Day konferencie, sme sa opýtali na spoluprácu generácií, ale aj na to, ako vníma odliv talentovaných ľudí z našej krajiny.

Štyri generácie  

 

Je dôležité vytvárať most medzi generáciami?

Vytváranie mostov medzi generáciami je nielen dôležité, ale priam nevyhnutné. Väčšie firmy, vrátane našej, majú medzi zamestnancami príslušníkov štyroch takzvaných generácií. V Siemense Gaussova krivka zľahka začína stúpať pri Baby boomeroch, vrcholí pri Gen X a Gen Y a pomaly klesá pri Gen Z. Kto spolupracuje so strednými školami, ten sa onedlho stretne už aj s Gen Aplha. Okrem prirodzene sa vekom meniacich rozdielov preferencií a postojov každého jednotlivca, vyrastali tieto generácie v rozdielnom prostredí. Niektorí študovali a pracovali ešte za bývalého režimu, ďalší zažili zmenu, rozvoj aj divokosť po revolúcii, iní sa museli rýchlo preorientovať na digitálny svet, mnohí absolvovali polovicu štúdia z domu, a to každého formovalo.

Je rôznorodosť v spoločnosti inšpirujúca?

Pre firmu predstavuje rôznorodosť názorov a postojov obrovskú príležitosť rozvíjať sa ako živý organizmus, a tak lepšie reflektovať aj na vonkajšie prostredie . Veď napokon, aj trh je rovnako rôznorodý. Zároveň je príjemnou výzvou ponúknuť v pracovnom prostredí atraktívne podmienky pre kolegov s rôznymi návykmi a preferenciami, čo ukázal prechod na čiastočnú teleprácu, rozširovanie pružného pracovného času, či dopyt po formách a obsahoch vzdelávania. A v neposlednom rade rozličné preferencie benefitov. One fits all model tu nájdeme len ťažko. No práve preto sa snažíme rôznorodosť osloviť rôznorodosťou.

Prečítajte si: Zákon o rodovej rovnosti už aj na Slovensku

Aký vplyv má práca seniorov na mladú generáciu?

Mladí ľudia sú na trhu práce univerzálnejšie uplatniteľní, keďže sa len začínajú špecializovať, a tak vedia reagovať na širšie spektrum ponúkaných pozícií. Rovnako bývajú geograficky pružnejší. Seniori vedia naopak lepšie reagovať na ponuku práce expertov, či manažérov, pričom s ohľadom na ich špecializáciu môže trvať hľadanie vhodnej práce dlhšie. Seniori vedia mladej generácii veľa odovzdať, či už z odbornej oblasti, fungovania procesov, alebo aj istý nadhľad. Taktiež mladá generácia vie seniorov obohatiť o nové trendy, odborné poznatky, digitálny svet. Zároveň platí, že je vhodné pre akceptáciu skôr inšpirovať ako poučovať. Práve v tom býva často zdroj neporozumenia a bariér.

Či už sa to týka mladšej, či staršej generácie, je vzdelávanie základom osobného aj profesijného rastu?

Pre každého človeka, bez ohľadu na vek, je kľúčové udržiavať a zvyšovať svoju kvalifikáciu, sledovať trendy a ostať atraktívnym pre interný aj externý trh práce. V Siemens majú zamestnanci prístup k obrovskému množstvu kvalitného online vzdelávania, odborných fór, publikácií z rozličných oblastí. Majú rozvoj vo svojej oblasti špecializácie, ale aj iných, ktoré ich zaujímajú, doslova na dosah.

Slovensko prichádza o talenty

 

Zo Slovenska odchádza mnoho talentov z rôznych oblastí. Ako si doma udržať expertov? 

Dôvod odchodu talentov zo Slovenska má z môjho pohľadu široký kontext, počnúc kvalitou vzdelávania, cez ponuku trhu práce, až po celkovú kvalitu života ovplyvnenú ekonomickým a politickým prostredím. Keď bude mladý človek vedieť naplniť víziu kvalitného štúdia atraktívneho odboru s perspektívou dobrého uplatnenia na pracovnom trhu a naplnenia prirodzených osobných potrieb ako zabezpečenie bývania, či rodiny, nebude mať potrebu odchádzať. Ak nejaký článok v tomto reťazci bude chýbať, bariéry migrácie na iný pracovný trh sú dnes nízke. A čiastkové opatrenia ako napríklad štipendiá pre študentov nedostatkových profesií, sa môžu ukázať ako prchavé.

Prečítajte si: Podcast Očami HR: Akčné ženy v boji proti diskriminácii a nerovnosti

Ako vnímate duálne vzdelávanie, teóriu prepojenú s praxou? Mohla by byť aj táto forma užitočná, aby to mladým ľuďom v našej krajine dávalo zmysel?

Duálne vzdelávanie považujem za veľmi užitočný nástroj pre zladenie potrieb trhu práce s odborným stredným školstvom, s výsledkom cieleného vzdelávania a náboru. V praxi sme si to mohli potvrdiť ako partner Duálnej akadémie. Pre zvýšenie atraktívnosti odborných profesií na Slovensku, najmä v priemysle, je to dobrý impulz, je to však len jeden z aspektov stabilizácie talentov.

Byť Equal nie je nemožné

 

Na druhom ročníku Equal Pay Day konferencie budeme diskutovať, aj prakticky radiť. Stretnúť sa môžete s výnimočnými osobnosťami z rôznych odvetví, zažiť nejeden mentoring a vypočuť si veľa inšpiratívnych príbehov. Stretneme sa v dňoch 7. až 9. novembra v Bratislave. Vstupenky čakajú práve na vás.

Zdroj titulná foto: Pexels_fauxels, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články