Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Petra Kotuliaková: Ocenenie Žena v IT je vyjadrením nášho uznania za prácu, ktorú majú ženy za sebou, a ktorej sa denne venujú

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Svet je plný výnimočných žien, ktoré vynikajú v oblasti informačných technológií. A Slovensko nie je výnimkou. Bohužiaľ, ich prínos a úspechy zostávajú nepovšimnuté. V občianskom združení Aj Ty v IT si to veľmi dobre uvedomujú a po dvoch ročníkoch konferencie Slowak Women in Tech sa rozhodli, že vyhlásia 1. ročník ocenenia Žena v IT.

Viac o ocenení, jednotlivých kategóriách a o tom, prečo chce Aj Ty v IT dávať viac priestoru a možností vzdelaniu a zviditeľneniu žien v IT sektore, nám porozprávala riaditeľka združenia Petra Kotuliaková.

Aj Ty v IT

 

Občianske združenie Aj Ty v IT motivuje a podporuje dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Bol niekto pri vás, kto vám ponúkol podporu, keď ste sa rozhodli študovať na fakulte informatiky?

Moji rodičia boli pre mňa veľkou podporou, každopádne ma nasmerovali na smer, „ktorý je dobrý pre dievčatá“. Už na strednú som teda šla na ekonomickú školu, aby som mala uplatnenie, ak sa na vysokú nedostanem. Teda o akejsi podpore pri výbere technickej školy nemôžeme hovoriť vôbec. Preto je pre mňa také dôležité dávať dievčatám na výber rôzne možnosti štúdia. Aj také, o ktorých rodičia nemajú dostatok informácií a nepokladajú ich za tradičné školy vhodné pre dievčatá.

Prečítajte si: EQUAL PAY DAY už čoskoro: Do začiatku konferencie zostáva len pár týždňov!

S akým zámerom ste občianske združenie Aj Ty v IT v roku 2012 zakladali?

So zámerom umožniť dievčatám práve možnosť výberu. Možnosť nastaviť si život podľa seba a pustiť sa do smeru, pri ktorom nedostávali veľmi malú alebo žiadnu podporu. A samozrejme v roku 2012, keď Aj Ty v IT vzniklo, to bolo primárne o motivácii stredoškoláčok k štúdiu IT.

V roku 2018 ste získali titul Female Role Model of the year by CESA Awards, v roku 2020 vás ocenilo Britské veľvyslanectvom európskou cenou Women in TECH Inclusion Award a v marci 2023 ste sa zaradili ako jediná Slovenka medzi európskych TOP 100 žien v sociálnych podnikoch. Čo pre vás tieto ocenenia znamenajú?

Každé ocenenie ma poteší. Aj keď si vždy spomeniem na svoju starú mamu, ktorá hovorila: „Svetská sláva, poľná tráva.“ A teda, že každé ocenenie je krásne, ale ďalší deň je zase o bežnom živote. Ocenenia mi preto indikujú, že niekto prácu, ktorú robím, vníma. A zjavne ju s celým tímom robím dobre, preto prichádza ocenenie. Aj keď sa priznám, že sama niekedy bojujem s toľko spomínaným „syndrómom podvodníka“ a stáva sa mi, že si poviem, že si danú cenu nezaslúžim a asi mali málo prihlásených. Potom sa zahanbím sama pred sebou za tieto myšlienky a ocenenie si užívam.

Ocenenie Žena v IT

 

Prečo a s akým zámerom ste vyhlásili 1. ročník ocenenia Žena v IT?

Vnímame, že rôzne typy ocenení v oblasti technológií sa akoby vyhýbali ženám. Ak sa niekde aj nejaká žena objaví, je to veľmi zriedkavé a výnimočné. Pritom vieme, že na Slovensku máme v tejto oblasti veľa skvelých odborníčok. Len o nich nepočujeme. Nedostávajú priestor na prezentáciu svojej práce, respektíve jej ocenenie. Rozhodli sme sa takýto priestor vytvoriť. Jednak preto, aby sme ich pomohli zviditeľniť, zároveň však, aby sme motivovali mladšie dievčatá, ktoré sa rozhodujú o svojej budúcnosti. Ale aj ostatné ženy.

Oblasť IT je stále veľmi chudobná na ženské zastúpenie, aj keď sme už spomínali, že skvelých odborníčok máme aj na Slovensku veľa. Je ocenenie motiváciou, aby sa ženy nebáli vstupovať do IT sveta?

Áno. Aj keď ja sama ho vnímam v tom smere aj tak, že ukazuje ostatným ženám, že tam nie sú samé. Majú sa o koho oprieť. Majú sa s kým sa poradiť. Veľa dievčat však nad IT štúdiom váha, lebo si povedia, že tam nechcú byť osamotené. Nechcú byť jednorožcami, ktoré sú výnimočné, ale smeruje na ne príliš veľa pohľadov. Potrebujú svoju komunitu, okruh blízkych, s ktorými majú podobné témy na diskutovanie. A ocenenie je aj o tomto, aby sme ženy spojili a ukázali aj tým ďalším, že je ich v IT svete omnoho viac.

Ocenenie má tri kategórie. Aké? A prečo ste zvolili práve tieto?

Po dvanástich rokoch práce s dievčatami a ženami v IT vieme presne určiť, kde je potrebné zasvietiť tým pomyselným reflektorom a urobiť také „standing ovation“. Je to vyjadrenie nášho uznania za prácu, ktorú majú ženy za sebou, a ktorej sa denne venujú. Oceňujeme ženu, ktorá preukázala v posledných piatich rokoch vysokú mieru excelentnosti, inovácie, líderstva a aktívne sa snažila o väčšiu rozmanitosť v technologickom priemysle. Ďalej IT spojenca, ktorým môže byť firma, inštitúcia, organizácia, jednotlivec alebo jednotlivkyňa, ktorí sa v posledných piatich rokoch zaslúžili o zlepšenie úrovne rozmanitosti v rámci IT, v organizácii a/alebo v širšej komunite. A do tretice IT študentku, ktorá študuje v IT odbore a dosiahla excelentné študijné výsledky, priniesla inovatívne riešenie alebo svojím prínosom pomohla posunúť určitú tému.

Vzdelávanie s Aj Ty v IT

 

Vaše združenie ponúka špeciálne vzdelávacie programy. Komu sú určené?

Neskromne by som povedala, že celému Slovensku a možno aj kúsok za jeho hranicami. Môžete mi oponovať, že veď predsa školíme iba dievčatá a ženy. Áno, ale naša práca nie je iba o vzdelávaní formou IT kurzov. Naša práca je práve o budovaní spoločnosti, ktorá dáva dievčatám a ženám príležitosti na ich realizáciu, ktorá ich podporuje a pomáha im, keď to potrebujú. Takže našou cieľovou skupinou sú aj muži, ktorých sa snažíme naučiť, ako byť tým sponzorom žien, vďaka ktorému celé tímy napredujú rýchlejšie.

Určitou formou vzdelávania je aj konferencia Slovak Women in Tech 2024. Na čo sa účastníci a účastníčky môžu tešiť?

Témou tohto ročníka sú prínosy a využitie AI pre ženy. Téma umelej inteligencie zažíva svoj boom. Bežný človek však nie vždy vie úplne vyhodnotiť, ako ju môže využiť, čo sú jej prínosy, prípadne, či sa naozaj máme niečoho obávať. Na tieto otázky budú odpovedať naši rečníci a rečníčky, pričom je pre nás podstatné, aby bol prezentovaný obsah čo najviac využiteľný v reálnom živote.

Prečítajte si: Vedné disciplíny, ktoré môžu v 21. storočí zaznamenať veľký vzostup

Čo nás čaká v druhom bloku?

V druhom bloku máme motivačné prezentácie, kedy rečníčky priblížia na akých projektoch pracujú. Zároveň sú však tieto prezentácie nielen technické, ale majú silné osobné posolstvo. Sú to presne tie vystúpenia, ktoré vyvolávajú u poslucháčov „wow“ efekt. Nútia k zamysleniu a verím, že sú často tým spúšťačom, po ktorom sa ženy rozhodnú pre ďalšie vzdelávanie, či novú kariérnu cestu. Diváci sa tak môžu tešiť napríklad na Alžbetu Solarczyk Krausovú, zakladateľku Respectful AI z Prahy, Milana Pikulu, riaditeľa SK-CERT, ktorý sa bude venovať kyberbezpečnosti z pohľadu AI. Ďalej na Gabrielu Czánner, ktorá bude rozprávať o používaní AI pri detekcii glaukómu, ale aj na mnohých ďalších.

ŽENA v IT

 

Nominácie na nové prestížne ocenenie Žena v IT sú už známe. Cieľom 1. ročníka ocenenia je pootvoriť dvere do IT sveta a zároveň prehlbovať myšlienku vstupu žien do IT a ich podpory v tomto odvetví. Okrem toho je aj uznaním a poďakovaním všetkým, ktorí tejto myšlienke na Slovensku pomáhajú. Víťazky, či víťazov jednotlivých kategórií ocenia na slávnostnom Galavečere v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave 10. októbra 2024. Galavečer bude vyvrcholením celodňovej multižánrovej odbornej konferencie Slovak Women in Tech 2024. Jej cieľom je inšpirovať spoločnosť, posilniť vnímanie a postavenie žien na Slovensku v oblasti informačných technológií a poskytnúť im platformu na prezentáciu ich práce. Tiež povzbudiť mladé dievčatá a ich rodiny, aby si našli perspektívnu kariéru v IT.

 

Viac informácií o nominovaných sa dozviete tu a všetko o konferencii nájdete tu.

Zdroj foto: Aj Ty v IT

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články