Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Ocenenie Žena v IT 2024: Podpora, ale aj verejné uznanie výnimočným ženám v IT sektore

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Organizácia Aj Ty v IT dlhodobo podporuje myšlienku vstupu žien do IT sveta, a preto prichádza s ďalším projektom, aby uznanie žien v IT sektore ešte viac prehĺbila. Ocenenie Žena v IT už zverejnila nominovaných a víťazky alebo víťazov jednotlivých kategórií prvého ročníka spoznáme už 10. októbra v rámci celodňovej multižánrovej odbornej konferencie Slovak Women in Tech 2024.     

Do 1. ročníka ocenenia Žena v IT prišlo celkovo 57 nominačných návrhov, z ktorých porota vybrala po troch finalistoch v kategóriách Žena v IT, IT Študentka roka a IT spojenec roka. Päťčlennú porotu tvoria rešpektovaní odborníci Dita Formánková, Ivana Budinská, Peter Rusiňák, Martin Drobný a Petra Kotuliaková.

„S veľkým záujmom som si prečítala nominácie vo všetkých troch kategóriách. Prekvapil ma široký záber aktivít, ktorým sa ženy v IT zaoberajú. Predovšetkým som ocenila fakt, že popri svojej profesii aktívne venujú energiu a čas aj rozvoju talentovaných dievčat a žien nad rámec pracovných povinností, ktorých isto nie je málo. Určite práve zásluhou takýchto žien sme mali veľmi kvalitné nominácie aj v kategórii IT Študentka roka. Verím, že sa síce pomaly, ale isto blížime k dobe, keď žena v IT nebude ničím výnimočným,“ povedala po zasadnutí poroty Ivana Budinská, ktorá pracuje ako výskumníčka v Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied (SAV).

Nominácie na prestížne ocenenie Žena v IT 2024

 

Kategória ŽENA V IT – žena, ktorá preukázala v posledných piatich rokoch vysokú mieru excelentnosti, inovácie, líderstva a aktívne sa snažila o väčšiu rozmanitosť v technologickom priemysle

 

Diliana DURKAJOVÁ: Vyštudovala matematiku na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave. V Slovak Telekom pracuje už vyše 15 rokov, prešla tam viacerými pozíciami a momentálne zastáva rolu Head of Artificial Intelligence. Zároveň sa venuje témam a rozvoju v oblastiach Team Growth & Self-leading team Leadership, Demystifying AI, People Experience, Data Strategy, AI & Data products ops, Microservice Architecture, Service Design.

Alena KANABOVÁ: Počas vyše 25-ročnej kariéry pracovala pre miestnych aj zahraničných klientov poradensko-technologickej firmy Accenture. V súčasnosti je zodpovedná za projekty z oblasti zdravotníctva a verejnej správy v rámci regionálneho technologického centra. Okrem toho je aktívna ambasádorka inklúzie a diverzity v pracovnom prostredí, s dôrazom na rast zastúpenia žien v IT sektore a na vedúcich pozíciách.

Iveta TONHAUSEROVÁ: Už 18 rokov pôsobí ako fullstack softvérová inžinierka, aktuálne v spoločnosti GoHealth. Pracovala na rôznych technologických aspektoch vývoja softvéru, ktorý ju neprestáva fascinovať, no čoraz viac sa venuje aj vzdelávaniu a expertíznemu dobrovoľníctvu. A to ako vývojár či odborný konzultant na mnohých projektoch viacerých neziskových organizácií na pomoc ľuďom v núdzi, menšinám, deťom či zvieratám, ako je napríklad DePaul, LEAF Academy alebo Sloboda zvierat.

Kategória IT ŠTUDENTKA ROKA – žena, ktorá študuje v IT odbore a dosiahla excelentné študijné výsledky, priniesla inovatívne riešenie alebo svojím prínosom pomohla posunúť určitú tému.

 

Alžbeta JUREČEKOVÁ: Čerstvá absolventka odboru matematicko-počítačového modelovania na Stavebnej fakulte STU. Od začiatku inžinierskeho štúdia pracovala ako stážistka Data Scientist v Swiss Re. Pracovala najmä v internej knižnici obsahujúcej užitočné funkcionality pre ostatné tímy Data Scientistov, ale aj v iných projektoch. Vo voľnom čase sa venuje skautingu. Počas roka organizuje akcie pre deti, pomáha s chodom neziskovej organizácie a v lete sa podieľa na organizácií táborov.

Annamária MIHELIČOVÁ: Pracuje ako systémová validátorka v Siemens Mobility. Zároveň končí svoje magisterské double degree štúdium v odbore lekárskej techniky. V apríli obhájila diplomovú prácu na RWTH Aachen, v júni úspešne zoštátnicovala na FEL ČVUT. Jej bakalárske štúdium bolo zamerané na kybernetiku a robotiku. Popri štúdiu bola členkou wITches spolku, ktorý približoval deťom svet IT a techniky. Vo voľnom čase rada športuje, cestuje a počúva podcasty z rôznych oblastí.

Timea KLOPČEKOVÁ: Je študentkou Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej. Jej motto je „Žijem, dýcham, podnikám.“ Je členkou Nexterie, komunity mladých, ktorí sa zaujímajú o osobnostný rozvoj a spoločenské dianie. Spolu s kamarátmi založila startup Benly na tvorbu autentických a bezkontaktných vizitiek pre podnikateľov. Pracuje aj na projekte Ecolect, aplikácii na zber odpadu, ktorý získal ocenenie najlepšej študentskej firmy od Junior Achievement Slovensko a teraz s ním na európskej súťaži študentských firiem GEN E reprezentuje Slovensko. Venuje sa tiež grafickému dizajnu.

IT SPOJENEC ROKA – firma, inštitúcia, organizácia, jednotlivec alebo jednotlivkyňa, ktorí sa v posledných piatich rokoch zaslúžili o zlepšenie úrovne rozmanitosti v rámci IT, v organizácii a/alebo v širšej komunite.

 

ACCENTURE: Popredná spoločnosť, ktorá pomáha významným svetovým firmám, vládnym a iným inštitúciám a organizáciám budovať ich digitálne základy a optimalizovať fungovanie. Celosvetovo zamestnáva 750 tisíc ľudí vo vyše 120 krajinách sveta. Patrí medzi lídrov v oblasti IT, vrátane cloudu, dát a umelej inteligencie. Neoddeliteľnou súčasťou firemnej kultúry je inklúzia a diverzita. Sú presvedčení, že rôznorodosť podporuje inovácie a prináša nové perspektívy.

Štefan ŠIMÍK: Je data scientist so zameraním na oblasť financií a bankovníctva. Má skúsenosti v oblasti analýzy dát, machine learningu a vývoja softvéru s hlbokými znalosťami bankovníctva, algoritmického obchodovania a finančných trhov. V súčasnosti pôsobí ako data science konzultant. Poskytuje služby business inteligence a machine learning pre banky a obchodné spoločnosti. Okrem toho je už sedem rokov aj lektorom vo vzdelávacích programoch Aj Ty v IT pre dospelé ženy.

ŽENSKÝ ALGORITMUS: Je organizácia zameraná na podporu žien a dievčat v oblasti technológií a líderstva. Jej cieľom je odomykať kariérny potenciál žien prostredníctvom vzdelávania v inovatívnych technologických oblastiach, digitálnych zručnostiach a manažmente, čím aktívne prispieva k prekonávaniu stereotypov a predsudkov. Vďaka bezplatným vzdelávacím iniciatívam oslovila organizácia už viac ako 12 tisíc ľudí. Inšpiruje, šíri osvetu, búra nevedomé predsudky, podnecuje spoločenskú diskusiu, diverzitu a inklúziu.

O ocenení Žena v IT s Petrou Kotuliakovou, výkonnou riaditeľkou Aj Ty v IT

 

„Slovensko má veľa skvelých žien, odborníčok v IT oblasti. Vnímame však, že ich verejnosť málo pozná, lebo nedostávajú väčší priestor na prezentáciu svojej práce, respektíve jej ocenenie. Rozhodli sme sa preto takýto priestor vytvoriť. Jednak aby sme ich pomohli zviditeľniť, zároveň však, aby sme motivovali mladšie dievčatá, ktoré sa rozhodujú o svojej budúcnosti i ostatné ženy,” vysvetľuje Petra Kotuliaková.

Prečo ste sa rozhodli vyhlásiť 1. ročník ocenenia Žena v IT?

  • oceňovanie žien v IT sektore pomáha podporiť rovnaké príležitosti pre všetkých bez ohľadu na pohlavie
  • keď sú úspechy žien v IT sektore viditeľné a oceňované, môže to slúžiť ako inšpirácia pre mladé dievčatá a ženy, aby sa tiež zapájali do tejto oblasti a prekonávali prípadné prekážky
  • kultúra oceňovania žien v IT môže prispieť k vytvoreniu pozitívneho a inkluzívneho pracovného prostredia, kde sa všetci zamestnanci cítia ocenení a rešpektovaní
  • rovnaké zastúpenie žien a mužov v IT sektore prispieva k väčšej rozmanitosti názorov, skúseností a prístupov
Slávnostný galavečer

Víťazky jednotlivých kategórií ocenia na slávnostnom Galavečere v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave 10. októbra. Galavečer bude vyvrcholením celodňovej multižánrovej odbornej konferencie Slovak Women in Tech 2024. Jej cieľom je inšpirovať spoločnosť, posilniť vnímanie a postavenie žien na Slovensku v oblasti informačných technológií a poskytnúť im platformu na prezentáciu ich práce. Tiež povzbudiť mladé dievčatá a ich rodiny, aby si našli perspektívnu kariéru v IT.

Aj Ty v IT
  • Občianske združenie vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií
  • Zámerom združenia, vyjadrenom v motte „Technology has no gender“, je dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti.
  • Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy.
  • Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Od vzniku Aj Ty v IT absolvovalo jeho vzdelávacie aktivity viac ako 50-tisíc dievčat a žien.

Popri konferencii Slovak Women in Tech a ocenení Žena v IT ponúka Aj Ty v IT ženám a dievčatám možnosť absolvovať verejné kurzy, workshopy na školách a pravidelné vzdelávacie kurzy, o ktorých sa dozviete viac na stránke www.ajtyvit.sk.

Podpora žien vďaka organizácii Aj Ty v IT je jedinečná. Ambíciu zviditeľniť výnimočnosť žien má aj konferencia Equal Pay Day, ktorá sa koná už v novembri tohto roka v Bratislave. Skvelé a jedinečné ženy si našu aj vašu podporu rozhodne zaslúžia.

Vstupenky na konferenciu sú už v predaji.   

Zdroj foto: Aj Ty v IT, www.equalpayday.sk

Tlačovú správu spracovala: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články