Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Patria ženy do nohavíc?

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Asi čudná otázka, však? Pretože v dnešnej dobe je priam neuveriteľné, že kedysi ženy nemali takmer žiadne privilégiá a už vôbec možnosti sebarealizácie. V súčasnosti nad tým, čo im dovolené bolo a čo nie, len pokrútime hlavou.

Absurdných príkazov a zákazov bolo v minulosti viac než dosť. Tentokrát sa zameriame na módu. A konkrétne na to, kedy si ženy mohli konečne dovoliť mnohými tak obľúbené nohavice. Pravdaže aj šaty a sukne vyzerajú na ženách nádherne, no ktorá z nás si rada neoblečie aj pohodlné kraťasy, pri ktorých si nemusí dávať pozor, či niečo odniekiaľ nevykukne…

Autor foto: Pexels_EVG Kowalievska

Ženy nosia nohavice len niečo vyše 100 rokov

 

Oblečenie sa často odvíja od nášho osobného vnímania, od sociálnych pomerov, no predsa len nás sčasti aj definuje a čo to o nás prezrádza. Dokonca by sme mohli tvrdiť, že je odev súčasťou neverbálnej komunikácie. A aj to je dôvod, prečo sa u žien stali nohavice akýmsi symbolom emancipácie a dostali sa konečne do ženského šatníka približne pred 100 rokmi.

Provokácia, či jasný postoj?

 

Hovorí sa, že kúsok provokácie nikdy nie je na škodu a prináša mnoho zmien. To si asi povedala aj francúzska spisovateľka a intelektuálka Amantine Aurore Lucile Dupin, ktorá tvorila a úspešne provokovala pod mužským pseudonymom George Sand. Keďže žila v 19. storočí, je jej pseudonym viac než pochopiteľný, ale inak to bola rebelka ako sa patrí. Vďaka šikovnému „prestrojeniu“ si mohla dovoliť spoločnosť naštrbiť názormi a postojmi, ktoré pohli vývoj a postavenie žien dopredu. A nielen to. Francúzska aristokratka vnášala rozruch do svojich diel, fajčila fajku, nebránila sa početným vzťahom a obliekanie povýšila na iný level. Veľmi jasne pochopila, že ak sa má vyrovnať mužom, mužské oblečenie príde vhod.

Prečítajte si: Právnička Janka Debrecéniová: Smernica o transparentnosti odhalí u zamestnávateľov diskriminačné štruktúry

Maskulínna móda

 

Priekopníčka George Sand bola prvou, ktorá do svojho šatníka zaradila nohavice a sako a spôsobila tak širšie ženské hnutie, kedy sa postupne začali v oblečení žien vyskytovať aj klopy, kabáty, cylindre, pánske topánky, či vychádzkové paličky, ktoré boli dovtedy výsostne mužskou záležitosťou.

Škandalistka George Sand 

 

Kópií odvážnej, nekompromisnej, slobodnej a nezávislej George Sand by sme dnes našli viac. Žien, ktoré sa nebáli vystúpiť voči spoločnosti, kde vládli len muži, však v minulosti veľa nebolo. Preto každý vánok, ktorý pomáhal ženám vymaniť sa z tieňa, bol vítaný. George však nebola vánkom. Skôr takou poriadnou víchricou. Mužské oblečenie si ale zvolila aj pre nedostatok peňazí. Kedysi stálo omnoho menej ako to ženské. Nohavice tiež považovala za odev, v ktorom sa dá voľne hýbať, a ktorý jej otvorí dvere tam, kam ženy nemali prístup.

George Sand, zdroj foto: https://historyhustle.com/george-sand/

Hurá… Nohavice… Hurá… Nový život…

 

Od prvých lastovičiek ešte ubehol nejaký čas, kým sa nohavice stali bežnou súčasťou ženskej garderóby. Napríklad Amelia Jenks Bloomer, americká bojovníčka za volebné právo žien, šokovala verejnosť sukňou po kolená, pod ktorou mala široké nohavice ukončené krajkou. Stala sa terčom posmechu a hoci sa veľmi snažila, jej nohavice začali ženy nosiť až v 90. rokoch 19. storočia ako odev na bicykel. V druhej polovici 20. storočia sa nohavice dostali do povedomia ako exotický večerný úbor v parížskych salónoch a v medzivojnovom období sa stávajú súčasťou nočnej bielizne a plážového úboru. Strastiplný príbeh nohavíc v ženskom šatníku sa tak veľmi pomaly prehupol do priaznivejšieho obdobia.

Prečítajte si: Diskriminácia na pracovisku: Workshop plný praktických rád v boji proti diskriminácii

Nohavice a ženy… Áno alebo nie?  

 

Najväčší nohavicový boom prišiel v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Liberalizácia žien, ako aj sexuálna revolúcia, priniesla nové možnosti pre ženy a mužské prvky do ženskej módy. No a v súčasnosti je už móda veľmi tolerantná a odvíja sa najmä od pocitu, ktorý ženám naznačí, čo im svedčí a v čom sa cítia pohodlne. Džínsy, krátke nohavice, rôzne strihy nohavíc na bežné alebo voľnočasové nosenie, či do práce sú súčasťou každého šatníka dievčat, mladých dám, ale aj zrelých žien. Ale patria vlastne ženy do nohavíc? Na túto otázku by sme určite dostali niekoľko rôznych odpovedí. Aká odpoveď je tá vaša? Nohavice áno, či nie?

Zdroj foto: Pexels_Dellon Thomas, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články