Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Finále súťaže Scratch Match predstavilo nádejné mladé programátorky

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Do ôsmeho ročníka súťaže Scratch Match, ktorej hlavným cieľom je motivovať dievčatá na základných školách k objavovaniu sveta technológií, sa prihlásilo spolu 42 individuálnych súťažiacich a 9 dievčenských tímov. Súťaž organizuje občianske združenie Aj Ty v IT a dievčatá v nej súťažia v dvoch vekových kategóriách – od 8 do 11 rokov a od 12 do 15 rokov – prostredníctvom hier, príbehov a animácií vytvorených v programovacom jazyku Scratch.

Spektrum tém prihlásených projektov bolo rôznorodé. Od starostlivosti o virtuálne zvieratko až po premyslený zber žiab, akúsi hernú simuláciu každoročnej dobrovoľníckej aktivity školákov, pomáhajúcich žabám bezpečne prejsť cez cestu. Medzi hrami zažiarili aj vlastivedné, vedecké a kultúrne témy či dobrodružstvá pri plnení úloh v Egype alebo pri pátraní po stratenej AVE. Tá je zároveň symbolom súťaže a virtuálnym avatarom hier, vytvoreným v programe Scratch.

Súťažiace dievčatá a tímy v prihlásených prácach predviedli nielen svoje inovatívne nápady, ale aj obdivuhodné technické zručnosti. Boli fantastické a vybrať tie najlepšie, nebolo jednoduché. „Je skvelé vidieť, ako z roka na rok narastá záujem dievčat o súťaž Scratch Match a spolu s ním rastie aj počet a kvalita prihlásených súťažných projektov,“ konštatuje hrdo po sobotňajšom vyhlásení výsledkov obzvlášť silného ročníka riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Akým spôsobom sa súťaž dostáva do povedomia verejnosti prezradila projektová manažérka Aj Ty v IT Lenka Ježík: „Súťaž podporujeme samotnou výučbou programovacieho jazyka Scratch. Realizujeme jednorazové motivačné workshopy, online aj prezenčne, a zároveň aj kurzy, ktoré pozostávajú z troch na seba nadväzujúcich lekcií. Cieľom je poskytnúť dievčatám dostatok zručností, aby vedeli samostatne pripraviť súťažný projekt. Takisto sme túto informáciu zaradili aj do EduPage, aby sa dostala k čo najviac dievčatám.“ 

Super Tic Tac Toe

 

Jednou zo súťažiacich bola aj Viola Lepejová, ktorá sa zúčastnila súťaže tretíkrát a v kategórii staršie dievčatá jednotlivkyne zvíťazila s hrou Super Tic Tac Toe. V tomto roku zabodovala vylepšenými piškvorkami. Talentovanej Viole sme položili pár otázok, na ktoré odpovedala úprimne a s úsmevom na tvári.

Kedy si sa súťaže Scratch Match zúčastnila prvýkrát? Ako si sa o súťaži dozvedela?

Teraz som v deviatom ročníku základnej školy a prvýkrát som sa súťaže zúčastnila v siedmej triede. O súťaži som sa dozvedela vďaka pani učiteľke, ktorá nás učí programovanie a veľmi nás podporuje.

Zaujíma ťa IT svet? Chcela by si v tomto smere pokračovať aj ďalej?  

Veľmi ma to baví. A to najmä vďaka prístupu našej učiteľky. Aj ona je jedným z dôvodov, prečo by som určite chcela v tejto oblasti na sebe pracovať a posúvať sa vyššie.

Plánuješ aj na strednej či vysokej škole rozširovať vedomosti v IT oblasti?

Nastupujem na Gymnázium Grösslingová v Bratislave, ktorú mi odporučila riaditeľka našej školy. Poradila mi, že práve na tomto gymnáziu je informatika na dobrej úrovni a je tam aj dosť matematiky. Tá mi ide. A myslím si, že aj na vysokej škole sa budem uberať IT smerom. Neviem ešte presne, v akej oblasti, ale jednoznačne som sa v IT našla.

V škole máš maximálnu podporu vyučujúcich, čo je skvelé. Podporujú ťa aj rodičia?

Oni sa v tom až tak nevyznajú, ale tiež ma podporujú, pozrú si moje projekty a občas si zahrajú aj moje hry.

Prečítajte si: Neváhaj a „Ovládni svoj hlas“

Ako sa cítiš, keď tvoríš projekty a súťažíš?

Už som si zvykla, vo svojich projektoch som zabehnutá a mám pocit, že je vo mne akoby hnací pohon, pretože ak aj vznikne nejaký problém, riešim ho s veľkým zápalom.

Prečo by sa mali aj iné dievčatá prihlásiť do súťaže Scratch Match? 

Scratch Match je jedna z mála súťaží, do ktorých sa môžu zapojiť hlavne dievčatá. Páči sa mi, že je smerom k dievčatám taká proaktívna. A zároveň je super, že zadanie je voľné a môžeme urobiť čokoľvek, tvoriť a vymýšľať. Určite všetkým vrelo odporúčam. Ja som súťažila trikrát a okrem iného som sa naučila aj vystupovať na verejnosti, prezentovať, kontrolovať si po sebe. Veľa mi to dalo. Všetky zručnosti, ktoré som získala, môžem využiť v budúcnosti.

Porota mala ťažkú úlohu

 

Úroveň a kvalita súťažiacich dievčat každým rokom stúpa, čo svedčí o tom, že si našu pozornosť mladé talenty v IT sfére rozhodne zaslúžia. Ako vníma tento fakt projektová manažérka Aj Ty v IT a členka poroty súťaže Scratch Match Mariana Štefanková?

Boli ste v súťaži porotkyňou. Čo vás najviac prekvapilo, potešilo?

Prekvapilo ma množstvo prihlásených projektov a aj samotné spracovanie a nápady, s ktorými dievčatá prišli. Oceňujem ich nebojácnosť najmä pri samotnej prezentácii na finále. Dievčatá ukázali, že majú potenciál a samotné programovanie ich baví a napĺňa. Možno u niektorých neboli veci dotiahnuté do úplného konca, avšak už len to, že sa 8 ročné dievčatá neboja samé programovať a svoju hru poslať do súťaže, je z môjho pohľadu veľký úspech, ktorý si zaslúži ocenenie.

Je potrebné podávať pomocnú ruku dievčatám, ženám, ktoré majú záujem o IT oblasť?

Ako učiteľka sa stretávam každý deň s dievčatami, ktoré majú veľký potenciál a baví ich programovanie alebo samotná oblasť IT. Často sa však stretávam aj s tým, že sa nechajú prevalcovať v skupine chlapcami a omnoho častejšie sa stretávam s tým, že si dievčatá v tejto oblasti neveria. Preto sa ich snažím čo najviac podporovať a dávať im priestor na to, aby svoj potenciál a talent mohli rozvíjať a prezentovať.

Prečítajte si: Aktivistka Vanesa Štítnická vie ako veľmi nás klíma potrebuje

Aj Ty v IT   

 

Občianske združenie Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia vyjadrenom v motte „Technology has no gender“ je dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti.

Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Od svojho vzniku absolvovalo vzdelávacie aktivity združenia viac ako 44 tisíc žien a dievčat.

Equal Pay Day podporuje podporuje mladé talenty v IT oblasti. Equal Pay Day konferencia v novembri v Bratislave. 

Zdroj foto: Aj Ty v IT, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články